I følge teksten i øvingsoppgave 1 under leksjonen informasjonskompetanse 3, har leksjonsholder, Jan-Arve Overland mfl. i 2002 laget et nettspill som blir kalt "Den store reisen". Spillet er ikke operativt lengre, så JAO har lagt ut spillet i tekst-form i bloggen sin.
Første spørsmålet i nettspillet ”Den store reisen er”:
I hvilken by befinner Torvald seg?
· Dar Es Salaam
· Oslo
· Nairobi
· Los Angeles
Jeg er nok en av mange som liker å bruke Google som søkemotor, men har gjennom dette studiet tatt i bruk flere med gode resultater.
Ved å lese teksten om de to ungdommenes e-post korrespondanse først, fant jeg fort ut at Ngong og Farmen var ledetråder til svaret på spørsmål 1, samt Mary Streep. Klipte og limte inn ordene og fikk opp en del alternativer. Ved å klikke meg inn på Skrift » Karen Blixen: Den afrikanske farm fant jeg fort ut hvilken by det her var snakk om (Karen Blixens selvbiografi). Fortsatte videre med samme taktikk som under foregående spørsmål, for å løse resten av spillet. Ville nok ha fått en annerledes opplevelse om spillet hadde vært aktivt.
Slike spill som jeg ser det kan stimulere elevenes informasjonskompetanse, ved at de får informasjonen gjennom både tekst, bilde og kanskje lyd. Mange vil nok oppleve en større mestring ved at de slipper å lese gjennom mye tekst i form av bøker for å komme fram til svaret, likeså er de på kjente arenaer som de mestrer. Spill eller oppgaver må utarbeides på en slik måte at eleven blir produsent i stedet for forbruker/kunde. Det som er viktig uansett hvilke måter en innhenter informasjon er at vi som lærere har kompetansen til å veilede elevene på rett vei. Det hjelper ikke mye om den som skal lære fra seg ikke innehar denne kompetansen. Ved å ta dette studiet ser jeg klart at det er mye som skal læres for å bli en god veileder innenfor dette feltet slik at elevene får den kunnskapen de trenger for å skille god informasjon fra dårlig.
Ønsker alle fortsatt en God påskefeiring :-)
søndag 4. april 2010
fredag 2. april 2010
Netvibes
Nå nærmer vi oss slutten på dette studiet, men før det skjer kommer JAO med et nytt verktøy "Netvibes" vi skal prøve ut, og forhåpentligvis bruke i undervisning. Etter å ha sett og prøvd dette, ser jeg klart hvilke fordeler dette verktøyet har ved å få samlet alt vi har behov for på en side.
Det første informasjonsnavet jeg laget så slik ut, i tråd med øvingsoppgaven.
Ved videre utprøving ble disse til. Selve oppbyggingen av sidene er ganske like. Startside med generell informasjon som kalender, været, bilder, nyheter, huskeliste og notatblokk. I tillegg laget jeg faner for annen aktivitet som følges.
Startsiden:
Fanen blogger:
Ved å bruke Netvibes kan en spare tid på nettsurfing, ”fra mange tastetrykk til noen få”, samtidig som oppdatert informasjonen kommer til oss. Det er nok mange som meg som har vært frustrert i forhold til all informasjonen man må gjennom for å finne det man er ute etter. Vi kan bare tenke oss hvilke tanker elever har i denne jungelen av informasjon. Tar vi for oss hva elevene skal igjennom i løpet av et skoleår, er tiden et viktig moment.
For at dette skal fungere optimalt må vi ikke være redde for å prøve ut de ulike funksjonene dette verktøyet innehar, samtidig må vi sette av tid til utprøving. Det er nå en gang slik at for å bli god må man ha mengdetrening, det man ikke bruker er lett for å bli glemt.
”Rimelig Smart Skoleredskap” passer utmerket som utrykk til dette verktøyet.
For at dette skal fungere optimalt må vi ikke være redde for å prøve ut de ulike funksjonene dette verktøyet innehar, samtidig må vi sette av tid til utprøving. Det er nå en gang slik at for å bli god må man ha mengdetrening, det man ikke bruker er lett for å bli glemt.
”Rimelig Smart Skoleredskap” passer utmerket som utrykk til dette verktøyet.
Etiketter:
DKL102NN,
informasjonskompetanse,
Netvibes
Abonner på:
Innlegg (Atom)