tirsdag 15. mars 2011

Storyboard og opptaksplan

Ja, da er manuset på plass. En kan jo ikke si at en er utlært, men en har jo startet med noen en aldri tidligere har prøv og er så tålelig fornøyd med sluttresultatet. En får trøste seg med at trening er det som skal til for å bli god.

Etter at manuset er på plass skal vi i de neste oppgavene utarbeide et storyboard og om mulig lage en opptaksplan, ut i fra det ferdige manuset.

Et storyboard bør så fremst det passer inn ut ifra manuset inneholde ulike typer utsnitt, både totalbilde og nærbilde. Et storybord kan sammenlignes med en tegneserie, der en tegner ulike scener/handlinger ut i fra manuset. Intensjonen ved å produsere et storyboard i forkant av innspillingen er at en ikke bruker tid på settet for å diskutere, hva som skal gjøres opptak av.

Over har jeg prøvd å lage et enkelt storyboard.

Under utarbeidelse av opptaksplanen bør den, så fremst det er mulig, inneholde en oversikt over de tingene som trengs til de ulike scenene som filmproduksjonen skal inneholde (rekvisitta). Tenker at dette kan sammenlignes litt med en arbeidsplan.

Under et utkast med bakgrunn i storyboarden over.


Under disse prosessene har jeg brukt malene som blir brukt ved Høyskolen i Volda. Etter noen prøvetegninger (er ingen tegner) ble jeg sånn passe fornøyd med resultatet til storyboarden. Det er ikke enkelt å tegne ned hvordan innspillingen skal foregå og ikke minst hvordan kamerabevegelsene skal dokumenteres i en tegning. Tror nok at ikke alle er like fornøyd med resultatet, men en får trøste seg med at en iallefall har prøvd. Ettersom jeg sammenligner en opptaksplan med en arbeidsplan følte jeg at denne var enklere å utforme, men klart det er fortsatt et stort forbedringspotensiale.

Jacobsen sier ....."det er viktig å ha klart for seg hva scenen skal formidle av informasjon og følelser (2007: 111). Altså hva vi ser, hvordan vi ser og hva vi hører. Viktige ting en bør ha med seg i produksjonen.

___________________________________________________



Jacobsen, Finn (2007) Videologi. Oslo: Amalie forlag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar