torsdag 12. november 2009

Noen tanker om emne lyd

Har begynt på øvingsoppgavene i lyd 1 og 2, ser klart at dette er noe en burde ha lært seg for lenge siden, bedre sent enn aldri :-)
Audacity så i ut gangspunktet veldig komplisert ut, men etter hvert som en gjør øvingsoppgavene erfarerte jeg at dette ikke er tilfelle. Veiledningen til programmet gjorde susen i starten, samtidig må en ikke være redd for å feile.

  • Oppgavefil klippvekkpause: En litt utfordrende oppgave å starte med, men etter en del prøving og feiling kom den på plass.
  • Oppgavefil ensidejingle: Grei, klipp og lim er nok noe en har erfaringer med fra før.
  • Oppgavefil forlavtopptak: Denne var en nøtt, det er viktig å ikke gi opp ;-) Etter mye fram og tilbake med effekter som FFT Filter, Normalize og Bass Boost ble øvingsoppgaven tilfredsstillende.
  • Oppgavefil manglerfading: Denne oppgaven var litt enklere. Her er det viktig å høre godt etter, slik at musikken dempes og høynes på en myk måte.
  • Oppgavefil susogskrap: Rotet litt med det samme, men det viste seg at verktøyene som kunne brukes ikke var ukjente, de hadde jeg vært innom i en tidligere oppgave. Det er utrolig hva som kan redigeres i et slikt program. Det vil si at man nesten kan bruke alt digitalt materiale som en har tilgjengelig, så fremst at en holder seg til hva som er lov å bruke.
  • Oppgavefil stereosnakk: I denne oppgaven var det viktig å lage et dublikat, deretter redigere med envelope tool, så styre venstre og høyre volum til en har fått et tilfredsstillende resultat.

Etter å ha løst disse oppgavene sitter jeg igjen med mye ny kunnskap, Lars Carlssons veiledning var til meget god hjelp i denne prosessen. For å ivareta denne kunnskapen er det viktig å vedlikeholde det en har lært fram til nå. Nå som oppgavene er løst er det bare å gå i gang med M3, og forhåpentligvis med tilfredsstillende resultat ;-)

1 kommentar:

  1. heihei.
    høres ut som et spennende kurs du er på... ta en tur innom mine blogger om du får tid.... Hagemor eller Fotosafari
    ha en fin dag

    SvarSlett