"en samling av ferdigheter som gjør en person i stand til å identifisere når informasjon er nødvendig, og som setter vedkommende i stand til å lokalisere, vurdere og effektivt anvende denne informasjonen".
Ser jeg på dette opp imot egne erfaringer i skolen og på hjemmearenaen i forhold til egne skolebarn, har vi mye å lære. Når elevene for eks. får i oppgave å skrive om en bestemt tema der de kan bruke Internett for å innhente opplysninger, oppleves det at flesteparten tar den letteste veien. De er ukritiske til det de finner og har de mulighet, kopierer og limer de inn det de finner, ved første forsøk. Dette er i tråd med det nye begrepet til Mickael Alexandersson ”ekornoppførsel”, søkingen er tilfeldig og lite relevant. Det er jo i grunnen det svaret vi får når elevene blir utfordret kritisk om det de finner er rette fakta. Svaret blir nesten uten unntak, ”det var det vi fant/stod”. Er dette noe rart, nei. Leif Harboe (2008:108) sier at man kan få 38 800 treff om man søker på ”henrik ibsen” og ”villanden”. Da kan vi tenke oss hvilke utfordringer som elevene må forholde seg til når de skal velge rett kilde.
De mangler nok kunnskaper rundt søkestrategier, hvorfor? Vi må nok gå i oss selv og erkjenne at vi ikke har vært flinke nok til å formidle hva som er den beste måten å lære elevene gode holdninger rundt informasjonskompetanse. Min sønn som går i 8. klasse hører inn under de som tar den letteste veien, derfor bør det være mer fokus på dette tidlig i grunnskolen.
Når elevene søker på Internett er det søkemotoren til Google som blir brukt, det finnes også andre søkemotorer, men de har ikke lyst til å bruke disse. Det ser ut for meg at de har vanskeligheter med å bevege seg ut på ukjente arenaer, spesielt når de er godt innarbeid.
Forskernes uttalelser rundt dette feltet er nok riktige, elevene trenger mye praktisk trening for å bli gode informasjonssøkere på Internett. Vi som læringsarena må bli flinkere til å formidle gode vaner i forhold til informasjonssøking på Internett.
__________________________________________________________________
Kilder:
Harboe, L. (2009) Norskboka.no – digitale verktøy i norskfaget. Oslo: Universitetsforlaget AS
Stor Norske Leksikon (SNL): http://snl.no/
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar