onsdag 21. oktober 2009

Digital foto

Denne leksjonen er både spennende og utfordrende for min del. Man tar jo bilder, men tenker ikke over hvordan man får det beste resultatet. For min egen del har jeg fokusert på å plassere motivet i midten uten å tenke på andre muligheter som for eksempel å bruke de ulike komposisjoner og virkemidlene som finnes. Har bildene blitt mislykket i forhold til egne synspunkt, har de blitt slettet. Det en kan spørre seg selv om etter å ha lest denne leksjonen er om det var en riktig avgjørelse når man ser mulighetene som finnes i å redigere bilder.

Etter å ha prøvd og feilet noen ganger for finne ut hvordan jeg skulle laste opp bildene fant jeg ut av det til slutt. Prøvde først å midtstille bildet, deretter tredjedelsregelen både for breddeformatet og det kvadratiske formatet både i Picnik og Picasa.
Ser vi på breddeformatet synes jeg personlig at helhetsinntrykket av bildet ble bedre når jeg brukte tredjedelsregelen, mens i det kvadratiske formatet fikk jeg ikke det samme helhetsinntrykket. Bildet ble på en måte urolig, dette henger nok sammen med hva vi ser. Flesteparten av formatene som blir sendt på TV eller kino i dag blir vist i breddeformat og det er derfor naturlig for oss å være fortrolig med denne type format.

Dybdeskarphet synes jeg er både spennende og fascinerende. Her kan vi fokusere på det som vi ønsker å framheve på en harmonisk måte. Her har jeg prøv å framheve solstrålen min.








Her har fotografen brukt motlys. Et bilde som tildels får fram barnet i bildet, han /hun havner litt for mye i lyset. Dette kan være bevist fra fotografen, men kan virke forstyrrende.











Dette bildet synes jeg er flott. Solnedganger er virkelige flotte motiv, som inneholder rolige farger. Her kan vi tydelig se at fotografen har brukt både motlys og tredjedelsregelen.






http://openphoto.net/gallery/image.html?image_id=8861



Synes det er både spennende og fascinerende å se hvilke muligheter som finnes med redigeringsverktøy. Man lærer stadig noe nytt, og jeg ser klart potensialet i forhold til å bruke dette verktøyet i undervisning.
Dette skal gøy å fortsette med, selv om det er mye å lære!

lørdag 10. oktober 2009

Kommentarer til andre blogger

http://anna-sin-studieblogg.blogspot.com/2009/10/korleis-motvirke-kopiering-og.html#comments

Er helt enig i at elevene på grunnskolen ikke ser konsekvensene av kopiering og plagiering. Samtidig tror jeg at vi også må rettlede foresatte i denne prosessen, da en del oppgaver blir utført hjemme med foresatte som medhjelpere. Har hatt mange diskusjoner om dette temaet med mine barn. Ser klart at tidlig bevisstgjøring muligens kan minske "Plagiering".
10. oktober 2009 14:29



http://gunnmyren.blogspot.com/2009/11/audacitiy.html#comments

Sitter også med den samme følelsen etter å ha gjennomgått denne leksjonen:-) Ser også potensialet ved lesetrening opp imot å lese inn tekst på lydfil. Dette vil igjen som jeg ser det styrke elevens leseferdigheter ved at han eller hun tilegner seg mengdetrening i denne prosessen, samtidig som de tilegner seg digitale ferdigheter. Mange strever ved at undervisningen er for teoretisk så vi vil nok se flere motiverte elever ved å bruke denne type undervisning.
22. november 2009 10:03

søndag 4. oktober 2009

Digitale tekster, plagiat, og hvilke utfordringer vi står overfor i skolen i denne sammenhengen.

Da jeg underviser elever som ikke har karakterer, men skriftlig vurdering har jeg ikke satt meg inn i dette aktuelle temaet.
Ser helt klart at dette kan være et problem i dagens skole/samfunn. Mange av elevene som starter i videregående opplæring har store faglige hull, de har som regel mistet mye allerede tidlig i grunnskolen. Det er ikke noe som er mer demotiverende enn å ikke strekke til, når vi ser at dagens skole har stor fokus på karakterer, og at de prøver seg på kopiering (plagiat).
Det er vel å bra at vi har verktøy som fanger opp dette, men den beste medisinen må være å få disse elevene til å bli trygge på seg selv og sine prestasjoner.
Vi må nok kanskje bli flinkere i noen tilfeller til å tenke mer kreativt i teoretisk undervisning for denne elevgruppen, selv om det finnes mange kreative lærere (se serien Blanke Ark). Tror nok at det også finnes skoleflinke elever som tar den letteste veien ut av en oppgave ved å kopiere andres svar (plagiat).

lørdag 3. oktober 2009

Skolerelaterte lenker ute på nettet.

Skolerelaterte lenker er det mange av på internett, noen gode og brukervennlige, mens andre kan være vanskelige å forholde seg til. Dette er gjensidig både for lærer og elev.

Lærebokforfatterne har vært flinke til å ha et alternativ til sine lærebøker og det er bra spesielt for elever med lærevansker. I LK06 kommer det klart fra at eleven skal ha grunnleggende ferdigheter integrert på det enkelte fags premisser (Tilgjengelig fra: http://www.udir.no/grep/Kunnskapsloftet-fag-og-lareplaner/).

Siden jeg jobber med elever som strever noe og som har vanskeligheter med å tilpasse seg grupper på vanlig programområde er bruk av digitalt verktøy et redskap som brukes til dels i alle fag der det er mulig å integreres. Elevene i videregående skole skal ifølge skolens læremiddelliste ha tilgang til egen bærbar PC, det fylkeskommunen bistår med tilbud om salg eller et PC-stipend.

I forhold til egen erfaring lærer disse elevene best ved undervisning som er basert på visuell kommunikasjon, der formidling av ideer og informasjon foregår ved hjelp av bilder og synsinntrykk, samtidig som vi tilrettelegger undervisningen som møter eleven på det nivået som han/hun allerede innehar og bygger videre på dette. Tilbakemeldingene fra foresatte og elever er at de trives bedre i skolesammenheng og at de har en større mestringsfølelse enn hva de har hatt tidligere. Det er viktig i en slik sammenheng å ha tilgang til nettsteder der elevene har følelsen av mestring på ulike nivå, for eksempel http://www.lokus123.no/ som er et av mange alternativ for allmenne fag, http://www.tryggtrafikk.no/ et nettsted for kl B som er aktuelt for noen av disse elevene (programfag) og http://www.gyldendal.no/RM som er et nettsted for et av de tilrettelagte programfagene for denne elevgruppen. Disse sidene tar for seg både hypertekstualitet, multimodale og interaktive, dvs. både linker, tekst, bilde og lyd.
IKT er spesielt et viktig verktøy for elever med lærevansker.
Eller som Høiland & Wølner ”De digitale mediene må integreres der vår pedagogikk og undervisning kan dra nytte av et slikt verktøy” (Høiland & Wølner, 2007, s. 15)