tirsdag 16. mars 2010

"Geotagging"

Geotagging, hva er nå det da, tenkte jeg! ”Geotagging, eller geografisk bildeplassering er i tilegg til å gi bildene merverdi et flott dokumentasjonsverktøy” ifølge leksjon Digital arena 2.
Dette hørtes interessant ut, og helt fantastisk å supplere med i forhold til goolge nettsted. I følge oppgaven oppfordret den til å ta bilder og prøve ut. Men ettersom jeg har en del feriebilder å ta av tenkte jeg at det var en unik mulighet til å prøve med disse.
Bildene er tatt med digitalkamera, men ikke så avansert at kameraet har GPS, det vil si at bildene måtte plasseres manuelt på best mulig måte.

Først valgte jeg ut de bildene jeg ville ha med i denne presentasjonen og redigerte de i Picasa for deretter å laste de opp i Picasa nettalbumet. Den geografiske plasseringen utførte jeg også i Picasa før opplasting. Her er et prøveprosjekt i geotagging fra en flott ferietur til Kreta sommeren 2008.

Ser jeg på geotagging i forhold til undervisning ser jeg klart et potensial i å ta i bruk dette. Elever som har vanskeligheter med å orientere og huske steder vil ha større muligheter til å resonere seg fram, ved å ta i bruk dette verktøyet i samspill med bilder eller evt. lage en filmsnutt. Etter å ha prøvd ut google nettsted, var jeg fast bestemt på å innføre dette i et tverrfaglig prosjekt som klassen skal ha denne våren. Planene for selve gruppearbeidet har begynt å ta form, der multimodale tekster spiller en vesentlig rolle, samt geotagging, etter at jeg har prøvd meg. Selve prosjektet er knyttet opp imot friluftsliv der elevene skal skrive om turistattraksjonene som finnes i nærmiljøet. Ettersom det er knyttet en del restriksjoner rundt opphavsrett i forhold til bilder/videoer har vi bestemt å ta bilder selv og deretter redigere disse som en del av prosjektet. Får vi lagt inn en geografisk plassering av bildene også vil dette gjøre underverker for disse elevene. Gleder meg til å begynne dette prosjektet sammen med elevene :-)

2 kommentarer:

  1. Prosjektet ditt med elevene (turistmål) høres spennende ut! Håper vi får se resultatet også ;-)
    Vi har også et spennende nærmiljø sett med historiske øyne - ikke turistens. Å gjøre noe liknende kan utvilsomt være et flott suplement til skolemuseet vårt. Tusen takk for ideen :-)

    SvarSlett
  2. Jeg synes også at prosjektet ser spennende ut og ser at geotagging kan ha mange muligheter. Det er mange programmer en ikke vet om og som kan være til stor nytte i undervisningen og elevarbeid og geotagging var et slikt program for meg. For min del ser jeg stor nytte av å bruke dette innen naturfag for registrering av naturtyper og planter.

    SvarSlett