onsdag 17. november 2010

Cloud computing


Et meget inntresant tema. Det finnes mange muligheter allerede, men skepsisen for å bruke ”utrygge” verktøy overskygger mulighetene. Dett kan i noen tilfeller være reelle. Erfaringsmessig er det til tider problemer i forhold til å dekke nett tilgangen for elevene slik det er i dag. Da hjelper det lite hvilken pris en betaler. Det kommer stadig ny teknologi som ungdommene tar i bruk, det er jo tross alt denne forbrukergruppen som teknologien et ute etter å nå. De har ikke bare egen bærbare PC, men også mobiler som har muligheter til Internett.
Etter å ha sett YouTube snutten om ”cloud computing”, førsteinntrykket var "genialt".



Her var alt en trenger til å utføre ulike tjenester, samtidig som en faktisk kun betalte for det en brukte av tid. Men er det sånn at vi kun er på Internett i begrenset? Nei, en logger seg på og blir værende tilkoblet mer eller mindre 24 timer i døgnet. I forhold til dette kan en jo sette spørretegn om det er rimelig. Økonomi er et tema som opptar de fleste ikke bare skolen, men også næringslivet. Helst skulle alt vært gratis.

Underveis i filmsnutten tenkte jeg, hva med sensitive dokumenter. Når vi vet hvor ofte datamaskiner blir utsatt for angrep har en jo god grunn til å være skeptisk til denne type tjenester.
De fleste bruker trådløst nettverk og her er farene større, eller som det står i Trådløse innendørs nett i skole:
Et trådløst nett innebærer imidlertid at vi mister kontrollen med hvem som kan lytte til kommunikasjonen. Rett og slett fordi vi ikke har kontroll med hvem som kan fange opp radiosignalene. Vi mister også kontrollen over tilkoblingssted, fordi vi ikke kan vite om den basestasjonen vi kobler oss til, er den ekte eller en falsk basestasjon.
Så jeg tror nok ikke samfunnet riktig ennå er moden for denne type tjenester. Det er nok fortsatt mange uløste momenter, før dette kan være realistisk i skolesammenheng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar