lørdag 19. februar 2011

Nyhetsartikkel og Feature

Så er vi godt i gang med arbeidskrav oppgave 2, ”Nettavis”. I leksjonen får vi en god innføring i hva det vil si å skrive gode artikler i ulike sjangrer. Gjennom de to leksjonene i delemnet skal vi forhåpentligvis har såpass god selvtillit og kompetanse at vi kan gå i gang med å lage en avisproduksjon sammen med elevene. Dette kan for øyeblikket virke fjernt, men ved å prøve og feile vil nok både selvtilliten og ikke minst kunnskapen sitte.

Som forslag til øvingsoppgave skulle vi ta utgangspunkt i tre aviser: Aftenposten, Dagbladet og Bergens Tidene. Der vi skulle finne ett eller to eksempler på Nyhetsartikkel og Feature som vi skulle beskrive hva som kjennertegner disse sjangrene.

Jeg kom fram til følgende artikler:

Nyhetsartikkel
Denne artikkelen som jeg fant i Dagbladet mener jeg kommer inn under nyhetsartikkel. Der vi først blir presentert for de viktigste opplysningene, helt i tråd med den ”omvendte pyramiden” som Schwebs og Østbye (2007:112) beskriver i kompendiet i mediedesign. Deretter det nest viktigste osv, tilslutt det som er minst viktig og som lettere kan kuttes under redigering av artikkelen om dette er nødvendig.




Den omvendte pyramide. — Artikler skrevet etter den omvendte pyramide følger prinsippet om synkende viktighet (bilde og tekst hentet fra nettskriving)






Feature
Ser vi på denne artikkelen som også er hentet fra Dagbladet, mener jeg den hører innenfor feature sjangeren, da den omhandler kjente personer. Er det noe som opptar flesteparten av oss, så er det hendelser rundt disse. Se & Hør er et magasin som er flink til dette. Den forteller oss en historie som kan handle om alt mulig. I leksjonen ”Avisproduksjon 1” skriver faglære at featurestoff blant journalister blir kaldt for ”myke saker”. Det kan være greit å få noen andre nyheter enn den harde fakta som så ofte nyhetsartikler innehar. I denne artikkelen får vi et innblikk i kjendisparets drømmevilla.

Portrett
Kom over en artikkel til i Dagbladet, et portrettintervju som går under feature sjangeren. Den omhandler den meget omtalte papirløse flyktningen Maria Amelie og hennes liv. En historie som mange fortsatt er opptatt av.

Ser klart at for å få til en god artikkel må en ha kunnskaper rundt de ulike sjangrene. Dette vil nok komme etter hvert som en prøver seg fram.
___________________________________________________________

Halvorsen A. G. (2011) Dagbladet.no http://www.dagbladet.no/2011/01/31/magasinet/portrettet/innenriks/politikk/15262649/

Lundervold L. K. (2011) Dagbladet.no http://www.kjendis.no/2011/02/18/kjendis/tone_damli_aaberge/musikk/aksel_hennie/15481360/

Nettskriving (2011) Forum for innholdsutviklere.
http://www.nettskriving.no/-/bulletin/show/21178_den-omvendte-pyramide?ref=mst

Røst, E. (2011) Dagbladet.no
http://www.dagbladet.no/2011/02/19/nyheter/utenriks/libya/gadaffi/demonstrasjoner/15496040/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar